Selamat Datang Ke Blog No0rfarila

Monday, 12 November 2012

KSSRElemen Merentas Kurikulum


Elemen Merentas Kurikulum ialah unsur nilai tambah yang diterapkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran selain yang ditetapkan dalam standard kandungan. Elemen-elemen ini diterapkan bertujuan mengukuhkan kemahiran dan keterampilan modal insan yang dihasratkan serta dapat menangani cabaran semasa dan masa hadapan. Elemen merentas kurikulum yang sedia ada adalah seperti Bahasa, Sains dan Teknologi, Pendidikan Alam Sekitar, Nilai Murni dan Patriotisme.

Elemen merentas kurikulum yang baharu, iaitu Kreativiti dan Inovasi, Keusahawanan, serta Teknologi Maklumat dan Komunikasi dikenal pasti sebagai pelengkap kepada usaha memantapkan kualiti pelaksanaan KSSR.

Guru hendaklah memastikan kesemua elemen merentas kurikulum diterapkan secara efektif dalam proses pengajaran dan pembelajaran demi melahirkan insan yang dihasratkan oleh Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Hubungan elemen merentas kurikulum yang sedia ada dan baharu dalam pembangunan insan yang seimbang digambarkan melalui rajah di bawah.5 comments:

 1. terima kasih dengan maklumat yang diberikan.

  ReplyDelete
 2. Tahniah kerana berjaya menghasilkan blog yang menarik.Teruskan usaha...

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Mantapkan lagi blog yang menarik ini. Tahniah kerana ada blog sendiri.

  ReplyDelete